ASSOS TARİHİ VE YERLEŞİMİ

Sit alanı ilan edilen Assos Antik Kenti, tarih boyunca Pers, Lidya, Pergamon ve Roma hakimiyetlerinden sonra 1330 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. Assos Antik Kenti, Platon'un öğrencilerinden Aristoteles'in üç yıl kadar yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu eşsiz bir bölge olarak da bilinmektedir. Assos'da arkeolojik ilk kazılar 1881-1883 yıllarında Amerikalı arkeologlar tarafından gerçekleştirilmiştir. 1981 yıllarında tekrar başlanılan kazılar neticesinde ilk olarak nekropol yani mezarlık ortaya çıkarılmıştır.

Antik kentte yer alan akropolün kuzey köşesinde Osmanlı Sultanı I. Murat'ın 14. yüzyılda yaptırmış olduğu tek kubbeli cami yer almaktadır. Behramkale Köyü'nde Osmanlı Döneminden kalan tarihi bir köprü mevcuttur. Bu köprü halen sapasağlam olup günümüzde kullanılmaktadır.

Assos Antik Kenti, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı olarak Behramkale Köyü'nde yer almaktadır. Behramkale olarak da bilinen antik kent, Osmanlı Döneminde kurulmuştur. Antik kent aynı zamanda koruma altına alınan önemli bir sit alanıdır. Tarihi dokusunu geçmişten günümüze en iyi şekilde muhafaza eden parke taşlı köy yolundan yokuş yukarı çıkılarak 3000 yıl gibi köklü bir geçmişe haiz Assos Antik Kenti'ne giriş yapılabilmektedir.

Resim
X